08/08/2012 - Γέννησε δύο παιδιά παρά την αιμοκάθαρση PDF Εκτύπωση E-mail

Όταν στα 30 της ξεκίνησε να κάνει αιμοκάθαρση, δεν φανταζόταν ότι θα έφθανε η μέρα που θα γινόταν μητέρα και όχι μία, αλλά δύο φορές. Πέτυχε το ακατόρθωτο καθώς για πρώτη φορά μια γυναίκα νεφροπαθής καταφέρνει να γεννήσει δύο παιδιά.

 

Η 37χρονη Μπέτυ, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεφρά της από την ηλικία των 16 ετών και στα 30 μπήκε στην αιμοκάθαρση κάθε τρίτη ή δεύτερη μέρα, παντρεύτηκε στα 33 της και έκανε σαφές στον Παναγιώτη, τον σύζυγό της, ότι δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.

 

Σήμερα, επτά χρόνια μετά και με τη στήριξη της οικογένειάς της, αλλά και της γιατρού της, της νεφρολόγου Γεωργίας Χατζηγεωργίου, χαίρεται τα χαμόγελα του 3χρονου Βαγγέλη και της μόλις 7 μηνών κόρης της. Η πίστη της και η βοήθεια της Ιατρικής τής χάρισαν αυτά τα παιδιά για τα οποία θέλει τώρα να ζει και να ελπίζει.

 

«Στήριγμα και στις δύο εγκυμοσύνες στάθηκε ο σύζυγός μου. Ήθελα τόσο πολύ ένα παιδί, που δεν μπορούσα να μην κάνω έστω μία προσπάθεια να γίνουμε γονείς. Έκανα καθημερινά αιμοκάθαρση για 4,5 ώρες γιατί το έμβρυο έπρεπε να αναπτύσσεται σε όσο το δυνατόν μικρότερο ουρεμικό περιβάλλον.

 

Παρακολούθηση Πρόσεχα τη διατροφή μου. Ότι για τους άλλους ήταν κάτι απλό, για μένα ήθελε στραμμένη όλη την προσοχή των γιατρών και της νεφρολόγου, και του καρδιολόγου, όπως και του γυναικολόγου.

 

Δεν νιώθω να ταλαιπωρήθηκα, ιδιαίτερα στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου ούτε που το κατάλαβα πώς πέρασε ο καιρός. Θα έκανα και πάλι το ίδιο, αν χρειαζόταν να αρχίσω από την αρχή.

 

Αλλά τώρα θέλω να χαρώ τα δύο μου παιδιά. Παίρνω ζωή βλέποντάς τα», λέει στο «Εθνος» η Μπέτυ και συνεχίζει:

 

«Μπορεί να είναι δύσκολο αυτό το εγχείρημα αλλά με μεγάλη θέληση μπορεί να επιτευχθεί. Δεν πιστεύω ότι είμαι ξεχωριστός άνθρωπος. Είχα αποδεχθεί ότι δεν θα κάνω παιδιά και να που τώρα παίζω με τα αγγελούδια μου.

Θέλω πραγματικά να με ακούσουν και άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με μένα και να προσπαθήσουν. Αν εγώ κατάφερα να γίνω μητέρα, γιατί να μην τα καταφέρει και κάποια άλλη γυναίκα... Βέβαια, εκτός από τον Παναγιώτη, που δεν με άφησε στιγμή να λυγίσω, η γιατρός μου μου στάθηκε και ως φίλη και αυτό με βοήθησε πολύ ψυχολογικά. Όσα πίστευα ότι ήταν δύσκολα, εκείνη μου έλεγε να μην τα σκέφτομαι και έτσι γίνονταν εύκολα...

Τι λέει η γιατρός της,

Είναι ένα δώρο της ζωής, ένα θαύμα.

Η νεφρολόγος Γεωργία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια στη μονάδα νεφρού του Αριστοτελείου Θεραπευτηρίου Κυψέλης, ήταν η γυναίκα που στάθηκε από την αρχή δίπλα στην Μπέτυ, και ως γιατρός και ως φίλη, και τη βοήθησε να γίνει μητέρα και τις δύο φορές. «Ηταν συνεπής, και πάνω απ' όλα ήθελε να κάνει παιδί. Ήξερα ότι θα τηρούσε με σχολαστικότητα αυτά που έπρεπε και το έκανε και τις δύο φορές.

Είναι το μοναδικό περιστατικό σε όλο τον κόσμο να κάνει δύο παιδιά. Με μια γέννα υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Είχαμε καθημερινή παρακολούθηση, καθώς θα μπορούσε να έχει υποτασικά επεισόδια ή κράμπες, που θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή του παιδιού.

Υπάρχει κίνδυνος το ίδιο το παιδί να μην αναπτυχθεί κανονικά, να πεθάνει πρόωρα. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε και χέρι με χέρι τα παλέψαμε. Υπάρχει υπογεννητικότητα στους νεφροπαθείς.

Το ότι κατάφερε να συλλάβει, είναι ένα δώρο της ζωής, ένα θαύμα. Είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Γι' αυτό δεν πρέπει να δίνουμε φρούδες ελπίδες σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Σίγουρα δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί μια νεφροπαθής να κάνει δύο γέννες αλλά θα πρέπει να συντρέχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που το επέτρεψαν και στη Μπέτυ»,

λέει η κα Χατζηγεωργίου η οποία σε δύο μήνες θα βαφτίσει την κορούλα της Μπέτυς και του Παναγιώτη.

www.e-e.go.gr

 

 

Δωρεά Οργάνων

dorea organon

Κέντρo Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

ΚΕΠΑ

Γενικές Πληροφορίες  

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

HLESY LOGO1

Γενικές Πληροφορίες  

Eφημερίες Φαρμακείων

cross green pharmacy   

Eφημερίες Νοσοκομείων

cross red hospital   

© 2011 - Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος "ΗΠΑΡxω"            Το Σωματείο  |  Εγγραφή Μέλους  Στήριξε το έργο μας  Επικοινωνία  |    

Διεύθυνση γραφείου: Βερανζέρου 15, Αθήνα, 4ος όροφος
Ώρες λειτουργείας γραφείου: Δευτέρα και Πέμπτη από 17:00 έως 19:00

 

Η σελίδα μας στο facebook 

To κανάλι μας στο YouTube

Developed by Interad